Nu ska vi få träffa en legitimerad sjuksköterska som brinner för att klättra, både på konstgjorda klätterväggar inomhus och naturens egna utomhus. Han heter Henrik Enfält, är från Uppsala och har sedan han kom till kommunen 2018, byggt upp en klätterverksamhet och ett brett kontaktnät professionellt och privat. Han älskar att lära sig nya saker och ser det som utvecklande att dela med sig av sin kunskap. Henrik vill att alla ska ha möjlighet till rörelse i sin vardag och vill bidra med att sänka eventuella trösklar till fysisk aktivitet.
Hur kom du till Storumans kommun?
– Genom sjuksköterskeutbildningen i Umeå som jag inledde 2015. När det blev dags för sista praktiken fick jag lotten som det stod Storumans sjukstuga på. Jag visste inget om Storuman och såg det som roligt och spännande att få se och uppleva något nytt. De andra praktikperioderna hade jag gjort i Umeå. Efter praktiken blev jag erbjuden jobb på avdelningen på Storumans sjukstuga och eftersom jag trivdes bra, kände att arbetsplatsen är utvecklande och att arbetssättet med tätt teamarbete passar mig så tackade jag ja. Så från hösten 2018 började jag etablera mig mer stadigt i Storuman.
Berätta vad du gör i Storumans kommun till vardags och på fritiden?
– I våras avslutade jag min anställning på Sjukstugan för att prova på att jobba i Norge. Jag hade inga planer på det utan det var en kompis som frågade eftersom hon skulle dit och jag såg återigen en möjlighet att se och uppleva något nytt samt skaffa mig ytterligare erfarenhet och kompetens. Nu är jag tillbaka i Umeå och pluggar vidare inom yrket samt söker mig fram på arbetsmarknaden. Jag är också i Storuman med omnejd en hel del. Jag har klättrat sedan 2010 och när jag kom till Storuman vill jag klättra här också. Det fanns en klättervägg men ingen verksamhet.
Därför bestämde jag mig för att starta igång något både för mig själv men också för att andra, som en alternativ fysisk aktivitet för alla åldrar. Jag ser möjligheter och finns inte det jag söker då skapar jag det. Detta är inget jag har kunnat göra på egen hand och tack vare Storumans IK, kommunen och hjälpsamma invånare har vi nu en klättervägg som fungerar med den utrustning som behövs samt ledare på gång. Jag håller också utbildning för elever på Luspengymnasiet under två veckor nu under hösten. Det är två tillfällen per vecka under deras idrottslektion och handlar om säkerhet genom klättring. Det är jätteroligt och något jag hoppas det kan bli mera av.
Det jag också gör när jag är i Storuman är att hitta nya ställen att klättra på. När ett sådant ställe är funnet så tar jag kontakt med markägaren och om de ger sitt godkännande att vi får vara där putsar jag upp stenarna, ordnar landningar och lägger sedan ut platsen i appen ”27 Crags”. Appen är till för att hitta och dela bergsklättring, lokalt och globalt.
Vad är Storumans kommun för dig?
– För mig är kommunen en utvecklande utmaning. Som en stöttande förälder. Någon som lyssnar, uppskattar och hjälper till. Här har jag lärt mig att saker måste få ta tid för att bli bra och hållbara. Det är människorna och förutsättningarna som finns i miljön som gör det helt enkelt.