Just nu pågår ett arbete på Storumanterminalen med att montera upp den gamla flyghangaren som tidigare stått på Gunnarns flygplats. Flyghangaren låg utanför affären med Fortifikationsverket när flygplatsen såldes, och att vi nu flyttar den innebär återbruk och utvecklingsmöjligheter i ett.
– Tanken på att flytta hangaren fanns innan flygplatsen såldes. Utmaningen ligger i storleken och komplexiteten att flytta den. Att anlita ett företag som arbetar med tält och lagerhallar hade troligtvis gjort att kalkylen sett annorlunda ut, säger Robert Lundberg, terminal- och fastighetsutvecklare på Industri- och logistikcentrum (ILC).
Att anlita ett lokalt företag bidrar till medskapande och utveckling. Robin Eklund driver Stensele Entreprenad som har fått det lite ovanliga uppdraget att flytta en flyghangar. Hans företag har varit verksamt på Terminalområdet i många år.
– Bredden är vår styrka. Vi vill ju ha jobben på orten och vår fördel är också att vi är så nära, hade vi varit i exempelvis Lycksele hade det inte fungerat att ta ett sånt här uppdrag. Vår kärnverksamhet är borrning, men det är säsongsbetonat. Sommarperioden är det mer borrning och entreprenad, vinterperioden är montage och svetsarbeten. Det är en styrka att vi har den här bredden lokalt här i Storuman, säger Robin Eklund.
– Vid anbudsförfarandet gjordes det klart för oss på ILC att det fanns kompetens hos flera aktörer på orten och det gladde oss. Våra entreprenörer räds inte utmaningar och ser möjligheter i uppdragen om de tillfrågas. Vi måste tänka utanför boxen, denna satsning kommer att vara en viktig pusselbit för att få fler aktörer på plats, fortsätter Robert.
900 kvadratmeter under tak kommer att bli en tillgång för utvecklingen av Storumanterminalen. Den kan exempelvis användas till att testa fordon, tekniklösningar och alternativa bränslen i en omställningsarena i framtiden.