Vi har besökt Fiskodlingens slakteri i Storuman dagen efter avslutad slakt. Normalt är de åtta anställda men under slakten arbetar cirka 15 personer här. Det är full aktivitet för dagen då fisken i kassarna ska matas och slakteriet städas upp för att vara redo till nästa slakt. Pauli Rajajoki, platschef på Överumans Fisk AB visar oss runt på området.
Extrapersonalen är denna gång från Estland då det inte är möjligt att få tag på dem i närområdet. Efter slakt lastas fisken och skickas vidare till Finland och Estland för förädling. Fiskarna i kassarna slaktas vid cirka 2-3 års ålder när de uppnått en läng av cirka 30 cm.
I slutet av september blir Vattudalens Fisk AB nya ägare av Överumans Fisk AB, tidigare ägare Saaremere Kala AS. I pressmeddelandet som gått ut säger Margus Rebane, Överumans Fisks VD att kombinerar vi båda bolagens kompetenser kan vi skapa den miljövänligaste fiskodlingen i Sverige. Vattudalens Fisk gläder sig att tillsammans med Överumans Fisk fortsätta föda upp svensk fisk samt bidra till att landets självförsörjningsgrad ökar.
– Vi är stolta över att få vara del av det och vi är stolta odlare, säger Iivari Valli, VD Vattudalens Fisk AB. Med anledning av affären träffade kommunstyrelsens ordförande Tomas Mörtsell i förra veckan Margus Rebande, VD på Överumans Fisk AB och Ilvari Vali, VD på Vattudalens Fisk AB. Med på mötet var också Johan Duvdahl, näringslivschef. I pressmeddelandet kan ni läsa mera: Välkommen till Vattudalens Fisk AB (vattufisk.se)
Storumans kommun tackar för ett trevligt besök och önskar den nya ägaren lycka till med fortsatt utveckling av verksamheten!