• Hoppa till huvudinnehåll
  • Skip to header right navigation
  • Skip to after header navigation
  • Skip to site footer

Välkommen till Storumans kommun

Aktuell information från hela vår kommun.

  • HEM
  • KONTAKTA OSS
  • STORUMANS KOMMUN
  • BESÖKARE
    • VISIT HEMAVAN TÄRNABY
    • STORUMANLAPLAND.SE
  • FLYTTA HIT
    • Flytta hit
    • Bostäder
    • Lediga jobb
    • Skola och utbildning
    • Kultur & fritid
  • NÄRINGSLIV
    • Näringsliv
    • Starta företag
    • Driva och utveckla
    • Företagsstöd
    • Nätverka

Grietje – tyskalärare på Luspengymnasiet

Du är här: Hem / Flytta till Storumans kommun / Skola och utbildning / Grietje – tyskalärare på Luspengymnasiet
10 februari, 2021

De elever som studerar tyska på grundskolan eller gymnasieskolan i Storuman möter vår lärare Grietje Garms. Grietje flyttade till Sverige från Tyskland 2013 och har här funnit sitt drömställe med utsikt mot Juktån. Hon har bott i Liberia, utbildat elever till vävare och nu vill hon forma en framgångsrik digital utveckling av skolan.  

Hur kom det sig att du hamnade i Sverige?

– Jag ville flytta till Lappland första gången när jag var fem år gammal. Jag ville ha en ren och jag ville resa till snödrottningens isiga slott. Det var väl min mammas sagoläsning som väckte mitt intresse för de kalla länderna och för is och snö och såklart för naturen runt omkring den norra polarcirkeln. Pappas bokhylla innehöll en antikvarisk bok av Nansen och sin resa till Arktis med skeppet Fram. Denna bok var min favorit när jag blev lite äldre.

Grietje Garms

Min familj flyttade dock inte norrut utan det blev Afrika istället där vi bodde i två år nära ekvatorn i Liberia. Jag fick alltså skjuta upp mina planer med isslottet och det skulle dröja 40 år till tills jag äntligen fattade beslutet att dra dit jag ville sedan barndomen. Mina egna fem barn var då vuxna och det kändes som en bra tidpunkt att flytta. Jag kom hit 2013 och det bästa är att jag hittade mitt drömställe – inget slott men ändå ett hus mitt i naturen med utsikt mot Juktån. Varje gång jag kommer hem tänker jag på hur bra jag har det som får bo så här.

Vad gör du på jobbet?

– Först och främst är mitt uppdrag att undervisa tyska på grundskolan och på gymnasiet. Gymnasieeleverna undervisas på fjärr vilket jag tycker är en stor fördel då vi på det viset får ihop fler elever tillsammans med eleverna på Tärnaby Alpina Gymnasium. Språkämnena syftar ju just på kommunikation och interaktionen och när eleverna kommer från olika delar i landet gynnas alla, tror jag.

– Därutöver är jag med i ett Ifous-forskningsprojekt som syftar på att vidareutveckla fjärr- och distansundervisningens didaktik för att kunna möjliggöra tillgång till likvärdiga utbildningar för alla elever. För oss här i glesbygden är det såklart särskilt intressant då lärarbrist på så sätt inte utgör en begränsning när det gäller att kunna läsa alla ämnen.

– Utvecklingsgruppen på Luspen är ett tredje uppdrag jag jobbar med. Luspen är en fantastiskt bra skola och utvecklingsarbetet fokuserar på att bli ännu bättre och att säkra framtiden för skolan genom att dra hit fler elever.

Luspen är en fantastiskt bra skola och utvecklingsarbetet fokuserar på att bli ännu bättre och att säkra framtiden för skolan genom att dra hit fler elever.

Grietje Garms

Vad har du för utbildning?

– I grunden är jag utbildad som yrkeslärare men eftersom utbildningen i Tyskland är helt annorlunda när det gäller praktiska ämnen så fick jag utbilda mig en gång till här i Sverige. Jag läste ämneslärarutbildning för gymnasieskolan med ämnena tyska och SVA för att få den svenska lärarbehörigheten också.

Vad jobbade du med i Tyskland?

– I Tyskland hade jag vid sidan om min undervisning även en lärlingsverksamhet där jag utbildade några elever till vävare. Jag tycker mycket om det tyska yrkesutbildningssystemet då eleverna från början är anställda på sina respektive företag vilket gör att de samlar ihop otroligt mycket erfarenhet inom yrket. Några skolämnen läser de 1–2 dagar i veckan.
Senare fick jag en anställning som projektledare på ett HVB-ungdomsboende. Mitt uppdrag där var bredvid projektledning även undervisning för barn som inte kunde integreras i skolan. Barnen fick då göra allt skolarbete på boendet. Under denna tid utbildade jag mig även till systemisk familjeterapeut vilket var en mycket spännande resa som jag aldrig har ångrat.

Du undervisar just nu i Tyska 7, en kurs som inte är helt vanlig på den här nivån. Berätta om den!

– Detta läsår har jag fått äran att undervisa i Tyska 7 vilket naturligtvis inte händer så ofta då kursens mål ligger på en väldigt hög nivå som vanligtvis inte ingår i gymnasieutbildningen. Kursinnehållet är då mycket mer inriktat på komplexa och teoretiska ämnesområden vilket kräver en hel del läsning men även filmanalyser eller förståelsen av talat språk. Vi har läst en forskningsartikel på tyska om ”Dunkle Materie” vilket jag, som inte hade läst så mycket om det innan, tyckte var väldigt spännande. Man lär sig alltid något själv när man söker material som möter elevernas intressen och som går att diskutera ur olika synvinklar. Just nu håller vi på med ett politiskt ämne där vi med anknytning till en artikel om Angela Merkel kommer att diskutera frågan om kvinnliga ledarstilar (om de överhuvudtaget finns).

Vad ser du fram emot just nu?

– Jag älskar vintern men just nu ser jag fram emot sommaren då vi möjligtvis kan släppa Coronafrågorna lite grann. Jag har egentligen aldrig upplevt förut att jag är långt borta från min familj men när gränserna stängdes så blev det helt plötsligt helt annorlunda. Jag har mina föräldrar kvar i Tyskland som fortfarande bor själva utan hjälp och då är det såklart en viss sorg och tankar kring hur de kommer att klara sig genom det här.

– Yrkesmässigt så ser jag fram emot all utveckling som sker i syftet att även pedagogiskt möta framtidens behov t.ex. vad som gäller digital kompetens. Den digitala världen öppnar så otroligt många dörrar. Att digitalisera bara för att var igår. Nu gäller det att forma en framgångsrik utveckling.

Text och foto: Ina Tenghall

• Arkiv: Skola och utbildning
FöregåendeAmbassadör: Åke Johansson
NästaKaisa – lärarassistent på Luspengymnasiet

Sidebar

Näringsliv
Starta företag
Företagsstöd
Nätverka
Driva och utveckla
NATIONALDAGSFIRANDE I TÄRNABY 🇸🇪 Tärna hem NATIONALDAGSFIRANDE I TÄRNABY 🇸🇪 Tärna hembygdsförening höll öppet hus i Vävstugan med fikaservering och utställning med gamla foton från området. Utställningen finns kvar över sommaren. Tärnakören bjöd på vacker sång och nationalsången sjöngs tillsammans med publiken. 

Fritid-, kultur- och utbildningsnämndens ordförande Anders Persson (c) höll tal om det svenska lokalsamhället och berättade om hur Tärnaborna tog emot honom och hans familj när de flyttade hit för 13 år sedan. Anders delade också ut diplom till våra nya svenska medborgare. Tack Malin Svensson för bilderna!
VI FIRAR NATIONALDAGEN 6 JUNI🇸🇪Nationaldagen VI FIRAR NATIONALDAGEN 6 JUNI🇸🇪Nationaldagen firades idag högtidligt på torget i Storuman med körsång, tal och nationalsång.

Kommunstyrelsens ordförande Ulrik Dahlgren (s) höll ett tal och pratade om alla möjligheter som finns i vårt samhälle med föreningsliv, aktiviteter och sommarens kommande evenemang. 

Alla nyblivna svenska medborgare fick diplom och namnen lästes upp från scenen. Najat Hassan Said och Rozina Berhane Yegin var två av de nyblivna medborgarna som fanns på plats och tog emot sina diplom. 

Den stora höjdpunkten för många barn var när Bamse och Lova gjorde entré med sång och dans på scenen. Inne på Aktiviteten kunde alla Bamse-fans dagen till ära gå tipspromenad, se en utställning och prova olika pyssel med Bamse-tema. Bilkåren, Lottakåren och Hemvärnet var på plats när flaggorna hissades och vi sjöng nationalsången tillsammans. Vi önskar alla en fortsatt fin nationaldag!
BRF Bergbacka i Storuman satsar på att var en att BRF Bergbacka i Storuman satsar på att var en attraktiv bostadsrättsförening och förbereda inför en mer hållbar framtid. Därför har styrelsen beslutat att sätta upp laddstolpar. Det är Lyckseleföretaget QT Systems som har levererat laddstolparna och Elteamet i Storuman som har monterat. 

Totalt har föreningen satt upp 14 laddstolpar med 28 laddpunkter på parkeringen utomhus samt bytt samtliga ladduttag i garagen. Från laddstolparna kan det laddas elbilar och använda motorvärmare/kupevärmare. Allt kommer att skötas enkelt via en app. 

Bostadsrättsföreningen har ansökt om bidrag hos Naturvårdsverket och fått beviljat ett bidrag med 50 procent av den totala kostnaden. Det är ett bra tips till andra bostadsrättsföreningar, att ansöka om bidrag från Naturvårdsverket, hälsar BRF Bergbacka. På bilden syns Ingrid Elebrink som är sekreterare i styrelsen.

Vi kommer framöver i vår kommunikation att lyfta goda exempel på hur företag, föreningar och näringsliv arbetar konkret för hållbarhet i vår kommun. En viktig del av det arbetet för Storumans kommuns del är projektet Energismarta Storuman 2030 som vi startat upp under våren. Mer uppdateringar kommer. Tipsa oss gärna om en insats vi borde uppmärksamma!
Mera från Förskolans dag! Förskolan Blåklockan Mera från Förskolans dag! Förskolan Blåklockan i Gunnarn firade Förskolans dag med bamseloppet, dans, lek och bus med en clown. 🤡 💃🏼🌻#förskola #gunnarn #förskolansdag #storuman #västerbotten #storumanskommun
VI FIRAR FÖRSKOLANS DAG PÅ TORGET 🥳🌺💃 T VI FIRAR FÖRSKOLANS DAG PÅ TORGET 🥳🌺💃 Torsdag 25 maj samlades förskolebarn och pedagoger från Storumans och Stenseles förskolor för ett storslaget firande av förskolans dag. En dag som firats sen 1984, och för andra året i rad blev det gemensamt firande i Storuman.

– Nu först minglar Lars Mattsson runt som sagofiguren Plupp runt. Sen är två poliser här och minglar och därefter blir det dans. Jag har varit runt på alla förskolor och dansat så att barnen har fått öva innan inför dagen. Konceptet bygger på MiniMove som vi kört genom Stensele SK men så har jag lagt till Pipp Långstrump också. Det är andra året vi kör ett såhär stort firande. Efter dansen ska Storuman Fritid ha fiskedamm och kurragömma, så avslutar vi sen med lunch, berättar Emma Karlsson, förkollärare och för dagen även Pippi Långstrump och dansfröken.

Vi vill rikta ett stort tack till alla pedagoger som gjort dagen möjlig. Poliserna Petra och Micke som minglade runt, Plupp, sponsorer och föräldrar som gjorde det möjligt för Solbacken i Stensele att vara med. Och sist men inte minst tack till fantastiska @storumanfritid #förskola #förskolansdag #sweden #storumanskommun #storuman #västerbotten #utbildning
Ikväll har vi haft trivselkväll för personalen Ikväll har vi haft trivselkväll för personalen på som Gunnarns förskola och skola. Alla bidrog med fixande och trivsel! 🌿🌻☀️#arbetsgemenskap #gunnarn #storumanskommun #storuman #västerbotten #utbildning #skola
STORT GRATTIS TILL STORUMAN ARMSPORT🥇🥇🥇I STORT GRATTIS TILL STORUMAN ARMSPORT🥇🥇🥇I helgen avgjordes europamästerskapen i armbrytning i finska Laukaa. För Storuman Armsports och armbrytargymnasiets räkning kunde man efter helgen räkna in inte mindre än 12 guld, 11 silver och 5 brons.

– Det är naturligtvis inget annat än fullständig lycka en dag som denna, säger Andreas Johansson ordförande i föreningen Storuman Armsport.

Storuman Armsport hade tillsammans med anhöriga ordnat med ett litet välkomnade när klubbens medlemmar kom hem sen på söndagskvällen. Tränaren för armbrytargymnasiet, Sebastian Sjödin som också är assisterande förbundskapten, var rörd av det varma välkomnandet hem till Storuman.

– Jag har lite svårt att få fram orden, men att jag får chansen att vara tränare för er alla är otroligt, säger Sebastian Sjödin.

– Att på ett europamästerskap kunna leverera på denna nivå är imponerande. En förening som vår visar att man med sammanhållning, glädje och en gemensam övertygelse kan långt, avslutar Andreas Johansson.

FOTO: Välkommen hem skylt - Andreas Johansson
FOTO: Tävlingsbilder - IFA

Lagbild Storuman Armsport och Armbrytargymnasiet. (FOTO: Privat) Övre raden: Edvin Beije, Enzo From, Viktor Persson, Johanna Eisson, Emma Maximova, Liam Bergström.

Nedre raden: Elsa Forsman, Mea Eriksson, Sebastian Sjödin (tränare), Moa Rehman Berglund, Kristian Viklund (medier), Johannes Andersson.
MINGEL FRÅN ÖPPET HUS PÅ BIOSTOR Lördag 20 maj MINGEL FRÅN ÖPPET HUS PÅ BIOSTOR
Lördag 20 maj bjöds det in till öppet hus på området runt Biostor där företagen Agnico Eagle och MS Analytical har verksamhet. I ett strålande solsken minglades det på industriområdet som för dagen var fyllt med aktiviteter för både stora och små

– Vi har släppt in 330 besökare redan nu vid lunchtid och fler är på gång. Vi har cirka tio företag och föreningar här. Syftet är att informera från prospekteringsföretaget del men också att berätta om vad som händer på området. Besökarna har en chans att ställa frågor och prata med oss som jobbar och företagen kan visa sin verksamhet, berättar Erold Westman, en av arrangörerna på Agnico Eagle. 

Många passade på att prova att vaska guld och visst fanns det ett guldkorn här och där i sanden. Räddningstjänsten fanns på plats och visade upp sina bilar och utrustning. Det såldes burgare och hembakat fika där intäkterna gick till lokala föreningslivet. Tack till alla som var med och anordnade ett trevligt evenemang! #storumanskommun #näringsliv #business #sweden #västerbotten
Ladda mer… Följ på Instagram

Kommunens vision:

Storumans kommun ska utveckla hållbar tillväxt som genererar välstånd, trygghet och god folkhälsa till medborgarna..”

Senaste inlägg

Copyright © 2023 · STORUMANS KOMMUN • 0951-140 00