Vi har under många år sett hur människor lämnat våra samhällen och byar i inlandskommunerna. Nu finns ett intresse och trend att flytta in. Vi ser familjer som har rötter i kommunen som längtar tillbaka och vill ge sina barn den uppväxt dom hade själva. Vi har också de som söker ett annan typ av levnadsstandard. Mera utrymme, mera natur, mera hållbart, tydliga säsonger, riktig vinter och möjlighet att njuta av sina fritidsintressen utanför husknuten. Två personer som passar in på den senare beskrivningen av inflyttare är Gundega Pumpure och Ilze Dombrovska från Lettland.
Byavägen genom Slussfors har blivit ett internationellt kvarter med invånare från flera olika länder. I byn finns bland annat affär, skola, rikt föreningsliv och många småföretagare. Slussfors ligger naturskönt, nära fjällen och fina vattendrag.
Hur kom ni till Storumans kommun?
– Vi kom hit under hösten 2021 och bor nu i det som sägs vara byns äldsta hus. Att komma hit var som att komma hem. När vi promenerade efter gatan här första gången, kände vi oss direkt som bybor, säger Gundega.
De vill etablera sig i bygden permanent och förhoppningsvis hitta en fastighet som ligger lite längre bort från byn för att kunna ha ännu mera lugn och ro med hundarna. Planen är att sälja bostaden de just nu hyr ut i Lettland och köpa något här i Storumans kommun.
När de först kom till Sverige var de i Dalarna och Idre. Den stora anledningen till varför de sökte sig till Sverige är klimatet. Deras hundar är gjorda för ett kallare klimat än det som idag finns i Lettland. När en vän köpte en fastighet i Slussfors väcktes deras intresse för bygden. Det mysiga timrade huset har en tillhörande välskött anläggning där de har sina för närvarande 12 draghundar. Under vintern har de kunnat ta ut hundarna direkt på spåret som sladdas av en granne som kör skoter. Väl ute väntar många mil av välskötta vinterleder.
I det hemtrevliga köket med egenodlade växter och kryddor bjuder de på cheescake och fantastiskt kaffe. Gundega använder ofta bakugnen som är centralt placerad i köket och bakar och säljer bröd direkt till kunder i byn.
Vad gör ni till vardags och på fritiden?
– Sen i våras arbetar jag ett par dagar i veckan på Fica i Hemavan. Det fungerar bra, jag trivs med arbetet som är varierat och jag lär mig svenska eftersom jag är tvungen använda det i arbetet. Jag är utbildad lärare och lämnade det yrket när jag flyttade hit.
– Det är skönt att bara gå och arbeta och sen komma hem till lugnet och hundarna och lämna arbetet på arbetsplatsen. Nu vill jag gå till jobbet och ser fram emot det, fortsätter Gundega.
– Sen vi kom till Sverige har jag arbetat som jurist på distans för min arbetsgivare i Lettland, säger Ilze. Mitt mål har dock hela tiden varit att kunna jobba med något i området och gärna i en helt, för mig, ny bransch. Sen en kort tid tillbaka har jag också jobb på Fica i Hemavan och det känns jättebra.
Hösten med alla fantastiska färger upplevde de som en underbar tid och de har redan besökt en del närliggande platser som exempelvis Kittelfjäll och Drottningleden. På fritiden har de många intressen förutom hundarna. De bakar, odlar och Gundega spinner sitt eget garn med ull från hundarna som hon sen stickar med. Utanför huset står en mountainbike som Ilse använder flitigt för att upptäcka omgivningarna.
Vad har ni för tankar kring hur man kan förbereda sig för en flytt till Sverige?
– Lyssna på andras upplevelser men inte för mycket. Det är viktigt att skapa sin egen bild. Man behöver vara förberedd på att det kommer finnas många utmaningar på vägen när man flyttar från ett land till ett annat.
Byråkrati och pappersarbete är en sån utmaning. Här är det viktigt att sätta sig in i dom olika delarna och försöka förstå vad som är vad och i vilka steg saker ska ske. Behöver jag personnummer? Vad kommer arbetsgivaren att behöva för uppgifter för att kunna anställa mig om jag får ett arbete? All information finns inte på engelska och allt går inte att göra och hitta digitalt. Flyttar man till ställen som vi gjort, med långa avstånd, blir det en extra utmaning med fysiska besök på tillexempel Skatteverket och banken.
– Vi har fått bra hjälp från Storumans kommun och vi är glada och tacksamma att vi kommit i kontakt med inflyttarservice. Även näringslivskontorets affärscoach i Tärnaby har hjälpt oss. När allt är nytt är det väldigt värdefullt att det finns människor som kan hjälpa till med kontaktnät, tips och lokalinformation, avslutar Gundega.