Idag ska ni få träffa Emmy Helmersson som arbetar med samhällsplanering och översiktsplaner på kommunstyrelseförvaltningens kanslienhet.
Berätta lite om dig själv och din bakgrund?
– Jag är född i Umeå och uppvuxen i den skånska staden Hässleholm. I Lund utbildade jag mig till samhällsplanerare med inriktning på urban och regional utveckling. Innan jag började jobba på Storumans kommun har jag hunnit med två säsonger på Abisko Turiststation som receptionist, säger Emmy Helmersson.
Vad gör du på jobbet?
– I huvudsak jobbar jag med kommunens översiktsplanering. Det handlar om att planera för framtiden och att titta på var och hur Storuman ska utvecklas långsiktigt. Just nu är fokus att göra en ny kommunövergripande översiktsplan. Vår nuvarande översiktsplan är från 2011 och mycket har hänt sedan dess. Förutom att titta på hela kommunen kommer vi även att fokusera en del på Hemavan och den långsiktiga utvecklingen där. En stor del av arbetet handlar också om att genom geografiska informationssystem (GIS) förbereda inför kommande krav på digitala översiktsplaner.
Beskriv översiktplaneprocessen kortfattat?
– Hur vill vi bo, leva och verka i framtiden? I en översiktsplan berättar kommunen hur vi vill att mark, vatten och den bebyggda miljön ska användas, bevaras och utvecklas på lång sikt. Därför är översiktsplanen ett av kommunens viktigaste planeringsverktyg där vi kan se den fysiska miljön ur ett helhetsperspektiv.
Att ta fram en översiktsplan är en tidskrävande process. Det finns tre formella skeden i framtagandeprocessen:
Samråda – kommunen för dialoger med invånare, företagare, föreningar, samebyar och myndigheter med flera. Ett samrådsförslag skapas som kommunen presentar för samråd med en rad aktörer, bland annat medborgare och myndigheter.
Granskning – Baserat på synpunkterna på samrådsförslaget görs ändringar och översiktsplanen förbättras. Ett granskningsförslag skickas ut och hålls tillgänglig i minst 2 månader.
Antagande – Kommunfullmäktige antar översiktsplanen.
Berätta lite om vad du ska göra med eller i processen framöver?
– Just nu befinner vi oss i fasen samråda vilket betyder att vi gör oss redo att föra tidiga dialoger och samla på oss så mycket material som möjligt om hur kommunens invånare ser på och använder den fysiska miljön.
Hur blir Storumans kommun en ännu bättre plats att bo, leva och verka i framtiden? Det hoppas vi får svar på genom dialogträffar och enkätsvar. Alla som enligt kommunallagen räknas som medlemmar i en kommun har rätt att delta i samråd och granskning av översiktsplanen, och vi hoppas att många tar sig tid att engagera sig i och berätta hur de ser på den kommande utvecklingen i kommunen, avlutar Emmy Helmersson.