
Idag ska ni få träffa Ghena Alshaar som arbetar i Sibyllagårdens kök i Stensele. Där lagas mat till äldreboenden i Storuman och Stensele samt till hemtjänsten. Menyn för dagen är köttfärslimpa, potatis och varma grönsaker med gräddsås.
Idag ska ni få träffa Ghena Alshaar som arbetar i Sibyllagårdens kök i Stensele. Där lagas mat till äldreboenden i Storuman och Stensele samt till hemtjänsten. Menyn för dagen är köttfärslimpa, potatis och varma grönsaker med gräddsås.
Köttfärslimpan lagas från helt grunden och Ghena gör raskt iordning smeten med ägg, ströbröd, lök, salt och peppar. Innan de ska in i ugnen får limporna en sista kryddning av senap. 150 portioner ska lagas till dagens lunch som också serveras med efterrätt. Hemtjänsten ska ha 45 portioner och dessa ska också portioneras och paketeras.
– Jag har jobbat här i köket sen 2020, då läste jag även på SFI. Jag jobbade i början tre dagar och studerade två dagar och det fungerade väldigt bra för då fick jag lära mig språket direkt på arbetsplatsen, berättar Ghena. Hon kommer från Syrien och hade ingen tidigare erfarenhet av att arbeta i kök men har lärt sig hantverket på plats i köket. Nu arbetar hon heltid och det här är hennes första jobb.
– Vi har väldigt roligt tillsammans, det här är mina kompisar. Vi pratar mycket och har trevligt när vi jobbar. Jag trivs väldigt bra här, alla dagar är olika och det finns något att göra hela tiden, fortsätter Ghena.
Köket arbetar enligt ett rullande schema med menyer i perioder på sex veckor. En del matgäster har specialkost så det gäller att ha noga koll på när det ska vara glutenfritt eller laktosfritt. På matsedeln förekommer en hel del klassiker och svensk husmanskost som skiljer sig en del från det som tillagas i köken för skolor och förskolor.
– Vi gör Janssons frestelse året runt, det är en rätt som de äldre tycker om, berättar Ghena.
På menyn finns också bland annat kåldolmar, kålpudding, pepparrotskött och fläskkarré. På helgerna är det lite lyxigare mat som exempelvis porterstek. Inför helgen förbereder personalen under veckan så mycket som möjligt för att det ska fungera med lägre bemanning i köket. När lunchen är tillagad är det direkt dags att börja med middagen.
– På torsdagar när vi får varor och ska fylla på så kan det bli stressigt, men oftast är det bara roligt att jobba här.
När köttfärslimporna är klara ska potatisen ångas och det börjar bli dags att tillaga gräddsåsen som ska serveras till), men först är det dags för en kopp nybryggt morgonkaffe. Vi tackar Ghena med kollegor för besöket och lämnar köket där det doftar fantastiskt gott. Smaklig måltid!