Nu har vår serie om solenergi gått vidare till Jimmy Lindberg som nyligen investerat i en anläggning på sin gäststuga i centrala Storuman. Anläggningen har varit i gång sen i slutet av september.
Varför har du valt att investera i solpaneler?
– För att jag tycker det är en bra framtidslösning. Det är något som håller i 40 år, och efter 10 år har jag tjänat ihop det, och snabbare än så om man kan ladda elbil med egen el. Det är inte bara miljötänk utan en av de här tillfällena när det är bra för både miljö och plånbok.
Hur lätta är de att rengöra och underhålla?
– Jag tänker att regnet tar det mesta, annars kan man ta högtryckstvätten om det skulle behövas. Man har rätt låg timlön på att hålla på med sådant men jag är lite nyfiken på att få till ett bra referensår 2023.
Hur många paneler har du och hur stor yta tar de upp?
– Jag har 16 paneler, och de tar upp en yta som är 31 kvadratmeter. Taklutningen är 23 grader och installerad KWp är 6 560 vilket bör kunna ge 80–85 %, men det är ju i teorin. Därför är det ju klokt att få lite data och höra från andra lokala initiativ hur det faktiskt lever upp till förväntningarna.
Gjorde du delar av arbetet själv eller köpte ni tjänst av någon annan för allt?
– Vi köpte tjänst via ett lokalt företag, men jag monterade upp ställning, fällde instrålningshinder (träd) och förberedde själv. Jag valde min vanliga elektriker för han känner till fastigheten, han är bra att ha att göra med och jag vet var han bor =)
Vad tror du om framtiden med solpaneler?
– Jag tror att den är ljus, om elfakturorna stiger så blir avkastningen bättre. Den som kan borde göra det.
Vad vill du ge för tips till andra som också vill skaffa solpaneler?
– Det låter kanske märkligt men stirra dig inte blind på att jämföra. Tror du på tekniken ska du satsa på det här. Fundera över om eventuella träd och buskar som skymmer kan tas bort för att förbättra instrålningen. För mig var det en förhandlingsfråga inom familjen att det skulle se hyfsat snyggt ut eller i alla fall inte vara fult. Det blev svarta ramar så det smälte in med taket. Tänk på vad du har för säkringsstorlek, hur snön kan glida av och vad du har för tak. I mitt fall skruvades railsen in direkt i plåttaket och då ska det vara av en viss tjocklek. Det är en långsiktig investering men det blir liksom direkt extra trevligt när solen lyser, avslutar Jimmy Lindberg.