Varje tisdagskväll myllrar det av olika språk runt bordet i lilla Slussforsboa. Lettland, Schweiz och Tyskland möts i en av ABF arrangerad studiecirkel i svenska. Deltagarna har alla ett gemensamt intresse för draghundar och de är alla nöjda med livet i byn där det finns massor av plats för naturupplevelser.
Inger Karlsson som är en av lärarna kommer in till dagens lektion i längdskidspjäxor, redo för att direkt ansluta till nästa ideella engagemang i byn med Skidkul på elljuspåret. Kursen arrangeras som en studiecirkel via ABF och har pågått tio tillfällen. Nu planeras det för att köra fram till påsk och eventuellt en ny omgång till hösten. Gruppen består av fem elever och tre lärare som turas om att hålla i kursen.
– Vi har använt butiken här och tränat på vardagssituationer, hur mycket kostar frukten exempelvis och så har vi sjungit en del, säger Catarina Ingvarsson, en av lärarna.
Slussforsboa är byns träffpunkt och Renate Köring som äger butiken tillsammans med sin man deltar själv på kursen. Hon kommer från Tyskland och håller på med draghundar, vilket är en anledning till att hon etablerade sig i Slussfors. Draghundar är gruppens gemensamma nämnare och Slussfors börjar bli ett centrum för draghundsverksamhet i olika former.
Gundega Pumpure och Ilze Dombrovska sysslar också med hundar och kommer från Lettland. De har bott i Slussfors sen september förra året och planerar för att stanna minst ett år.
– Jag är jurist och jobbar helt på distans mot min arbetsgivare i Lettland. Det fungerar bra och är en möjlighet efter pandemin, berättar Ilze.
– För mig är det självklart att lära mig språket och bli integrerad, jag vill kunna prata med folk, fortsätter Ilze.
Gundega håller på med surdegsbröd och har bakat bröd som sålts på butiken. En verksamhet som hon hoppas kunna utveckla framöver.
Lysiane Pernet och Rolf Gerber från Schweiz är båda pensionärer och har hittat till Slussfors genom kontakter och turistande i Jämtland. De har bott i Slussfors i tre år och vill stanna kvar.
– I Schweiz är naturen så full med folk. Här är det mindre folk och gott om plats. Där kunde jag köra hundarna kanske 2 mil, här kan jag köra upp emot 20 mil utan att träffa någon. Det går ju att köra tio mil bil utan att träffa på någon annan än en älg, säger Lysiane.
Behovet av en kurs i svenska kom upp på ett möte med byns intresseförening. Fokus har legat på att få deltagarna att kunna prata mycket, och det är en av utmaningarna med att lära sig ett nytt språk att få pratandet att flyta på.
– Om man ska lära sig språk är det viktigt med högläsning. Man ska läsa högt för sig själv minst fem minuter om dagen och det har vi arbetat med i gruppen. Det går bra och de har gjort framsteg och lärt sig en hel del, säger Stig Anderback, en av lärarna.
Under tiden som studiecirkeln pågår börjar det skymma utanför Slussforsboa och skotrarna far förbi i snön. På förra veckans lektion diskuterades Tärna Allmänning och idag ska det ätas semlor. Ämnena varierar mellan högt och lågt och förbereder gruppen för att vara en del av framtidens byagemenskap i Slussfors.