Här kommer en person som gärna packar sin ryggsäck och vandrar ut på fjället. Lars Mattsson har den samiska ådran och det präglar honom i det mesta han gör. Han värnar och berättar ofta om det som varit och drivs av nya möten och bygdens utveckling. Genom sitt engagemang känner många igen honom både i och utanför kommunen. Hos Lars bor mycket nyfikenhet och stolthet över sitt ursprung.
Hur kom du till Storumans kommun?
– Jag vänder på det hela och brukar hävda att det var Storumans kommun som kom till mig. Jag är född på gamla Sjukstugan i Tärnaby och fick mina första 357 dagar i Tärna kommun. För när jag var knappt ett år slogs Tärna och Stensele kommun samman och bildade storkommunen Storuman.
Berätta vad du gör i Storumans kommun till vardags och på fritiden?
– Sedan 21 år tillhör jag en del av grundstommen av kommunens pedagogiska kår. Är behörig såväl som fritidsledare och har lärarlegitimation i svenska och samhällsorienterande ämnen för 4-9:an. Arbetsuppgifterna har varierat och efter 9 år på biblioteket i Tärnaby är jag sedan höstterminen skolbibliotekarie och pedagogisk resurs vid Skytteanska skolan. Jag är även skolans kulturansvarige. Närheten och kärleken till fjället är djup och äkta. Sedan 20 år är jag knuten som kängtestare till Lundhags i Järpen. Alltid i beredskap finns min kamera eftersom foto är ett stort intresse. Att skriva är lika centralt men även att muntligt berätta. Jag sitter i styrelsen för både TJÁLLEGOAHTE – Författarcentrum Sápmi och Bágo – samisk skribent och författarförening. Där har jag ett särskilt ansvar för det muntliga berättandet. Jag ser med spänning fram emot att Storuman är årets berättarkommun. Historia, samhällsfrågor och engagera människor tilltalar mig också. Ett annat stort bärande intresse är byautvecklingsfrågor. Det går inte bara att snacka och säga att andra skall göra något så längre man inte själv bidrar till något konstruktivt själv. Så förutom att försöka sprida ett positivt budskap om bygden så engagerar jag mig ofta och gärna i många av Tärnafjällens ideella föreningsliv. Jag leder även sedan några år populära kulturkvällar i ABF:s regi. Det mänskliga mötet är oöverträffat och bidrar till glädje och gemenskap istället vad som kan utvecklas till fördomar och depression. Jag brukar även leda en naturnära historisk guidning genom Tärnaby centrum. Detta har inte lockat enbart turister utan många hemvändare och även en del ortsbor.
Vad är Storumans kommun för dig?
Inom delar av fjällvärlden brukar jag hävda finns min egen historiebok. Spåren är för ett ovant öga obefintliga och tillsynes osynliga. För jag som vet om dom innebär det en trygghet och stolthet. Även om jag kan själva Tärnadelen av kommunen bättre så vill jag tro att vi har något unikt genom att det är bara att knyta på sig skorna och gå ut. Det finns oändligt mycket att upptäcka bara bakom den egna husknuten. Det är bara upp till den enskilde att ta sig an och upptäcka det.