Idag ska ni få träffa Annika Blomqvist som är ny säkerhetssamordnare på Storumans kommun.
Berätta kort om din tjänst?
– Som säkerhetssamordnare arbetar jag med att samordna, stödja och utveckla kommunens långsiktiga beredskaps- och säkerhetsarbete. I det ingår uppgifter kopplat till krisberedskap och civilt försvar samt säkerhetskyddsarbete. Tjänsten är placerad på kommunstyrelseförvaltningens kanslienhet och finansieras av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), säger Annika Blomqvist.
Vad ser du för aktuella frågor framöver?
– Vi har två områden som verkligen är aktuella just nu, IT-säkerhet och kontinuitetshantering. Vi har ju sett många exempel på IT-attacker de senaste månaderna och vi behöver alla öka vår medvetenhet i hur vi hanterar information och informationssäkerhet, inklusive planerar för att upprätthålla dagligt arbete trots kris eller förhöjd beredskap.
Varje verksamhet behöver upprätta beredskapsplaner för att vara förberedd på oförutsägbara händelser. Vi kan ta ett aktuellt exempel, hur många av oss skriver ut sin kalender varje måndag? Om det skulle bli ett strömavbrott eller IT-attack som gör att vi inte kommer åt systemen som vi arbetar i varje dag, då måste vi vara beredda på att snabbt ställa om verksamheten och kunna jobba vidare utan avbrott. Vi ska kunna säkerställa att vi håller en godtagbar nivå på våra verksamheter även vid en samhällsstörning.
Det är oerhört viktigt att det finns rutiner och checklistor lätt tillgängliga, exempelvis utskrivet i en pärm. Vi kan inte förutsätta att vi alltid kommer åt allt digitalt, samt kommer ihåg vad som ska göras vid en pressad situation
Vi ska utgå ifrån den så kallade ansvarsprincipen, den som har ansvar under normala förhållanden har det också i en krissituation. Det är ett område som vi kommer att fokusera på framöver, att nödvändiga och användbara dokument upprättas, samt tränar inför vad man ska göra vid en samhällsstörning.
Vi måste jobba för att få till ett tänk där man har beredskap i vardagen, inte bara när det händer något eller vid särskilda tillfällen. Även i år kommer det att arrangeras en nationell beredskapsvecka och denna gång är temat ”Sätt igång”. Det är ett tema som jag tänker att vi kommer jobba en del med under hela året, för att få ett mera ”hands on”-tänk i arbetet.
Vad kan vi kommunbor göra för att förbättra vår hemberedskap?
– Nu har ju många fyllt skåpen med konserver och andra varor, nästa steg är att börja öva hemma. Testa att laga mat utan ström, funkar det? Se över om du har bränsle till exempelvis stormköket. Fundera också på vem du är i en situation av kris? Är du rädd eller beredd? Ju mer du förbereder dig och övar på olika scenarion desto mer beredd kommer du bli, och det behöver inte vara så komplicerat. Det är något vi alla kan jobba med hemma, avslutar Annika Blomqvist.