Företagarna Catrine Anderback och Kenneth Gjemmestads hade tidigare draghundsverksamheten The Silent Way-Nordic Wilderness Adventure i Umnäs som drabbades hårt av coronapandemin. De insåg snabbt att de skulle bli tvungna att byta spår på sin verksamhet för att klara sig ekonomiskt. Idag följer vi upp hur det gått för dem med Neom Fjellä, Tunnbrödsbageri i Umnäs.
Catte hade tidigare bakat tunnbröd till draghundsturerna med de utländska gästerna och till eget hushåll. Till en början i och med covid-19s framfart bakade hon mer bröd och sålde för att klara vardagen ekonomiskt men insåg snabbt att byns bagarstuga inte räckte till.
Några månader senare hade Kenneth anpassat ett befintligt hus på deras egen gård till bagarstuga och professionell bageriutrustning köpts in. De 46 draghundarna och allt kopplat till draghundsverksamheten har sålts vidare till andra med liknande verksamhet och några av hundarna har fått nya uppdrag. “Det är inte lika stressigt längre, men vi saknar det såklart” säger Kenneth och drömmer sig bort till de långa fjällturerna med hundspannen. Kenneth fortsätter som tidigare producera och sälja några tillbehör samt linor till de fasta kunderna. De har även en stuga på gården som de hyr ut.
Numera arbetar de båda två i bageriet där de bakar tunnbröd, hårt tunnbröd samt Dravers produkt Cracker’s som är ett kex gjort på drav, en restprodukt från Northern Brewers som vi tidigare skrivit om. Det finns något för alla och det finns även ett veganskt alternativ. I jemtugnen tar det endast 18 sekunder att grädda ett mjukt tunnbröd. Näringslivskontorets affärscoach Karin Lundberg tittar imponerat på det effektiva samspelet Catte och Kenneth har i bagarstugan.
– En stor draghjälp i detta har varit Sofia Berglund på FICA och (sommar)Björk i Hemavan som peppat oss och köpt in bröd till verksamheterna. De har både sålt färdiga mackor med vårt bröd som bas samt sålt brödet i påse. Vi vill även passa på att tacka alla andra närliggande butiker i Slussfors, Dikanäs, Kittelfjäll, Storuman med flera som valt att ta in vårt bröd i erat sortiment, säger Catte.
Den största utmaningen som bageriet nu står inför är leveranserna. Kanske finns det fler företagare i vår kommun eller i kranskommunerna som skulle vilja få till samfrakt? Hör gärna av er till Catte och Kenneth i så fall.
Avslutningsvis vill vi på Näringslivskontoret uppmuntra dig som företagare som drabbats hårt av covid-19 och inte sökt hjälp än att göra det. Vi finns här för att lotsa dig rätt.