Just nu har företagaren Tomas Granström som driver Grundfors Skogsmaskiner och Inlandshydraulik fyra gymnasieelever som gör olika former av praktik i verksamheterna.
Edvin Danielsson och Mira-Lie Gustafsson är på Inlandshydraulik i verkstaden i lokalerna på Storumans Flygplats. Dagens arbete är att felsöka en hjullastare.
– Vi skruvar, servar och reparerar maskiner, säger Edvin Danielsson. Han går gymnasieutbildning som lärling och har varit på praktik en stor del av utbildningen.
Efter utbildningen väntar en ljus arbetsmarknad.
– Då är det bara att börja jobba, och det hade inte varit så dumt att jobba här, säger Mira-Lie Gustafsson som går fordonsprogrammet.
Båda går i årskurs tre och trivs bra. Ingen dag är den andra lik, problemlösning står i fokus i arbetet på verkstaden.
– Praktik är ju ett bra sätt för oss andra anställda att få en bild av hur de passar in i verksamheten, och för oss att de om de ”duger till” arbetet. Det fungerar väldigt bra här, säger kollegan Tomas Eriksson som bland annat arbetar på verkstaden.
Ett par mil ut i den snötyngda skogen är det full fart med gallring. Leo Ångkvist och Alfred Hjukström går på Naturbruksgymnasiet i Burträsk men kommer från Storuman och Blattnicksele, så praktiken görs på ”hemmaplan” hos Grundfors skogsmaskiner.
– De har fått två egna äldre maskiner att köra under tiden de är här och gör praktiken. Nu ska de jobba två veckor på heltid, och sen blir det två dagar i veckan fram till jul. De får göra ett helt eget arbete från start till mål, med visst stöd av oss. Vissa dagar kör de helt själva och sköter jobbet, ibland är vi hit och hjälper till att starta upp på morgonen. Vissa dagar har de gått skift med en kollega. De skulle behövt vara här två månader, för att vara helt redo att börja jobba. Men här har vi två superintresserade ungdomar som är på hugget och har vilja, så de kommer att fixa det här galant. Dom tycker att det här är superkul också, säger Tomas Granström.
Att det är roligt bekräftar både Alfred och Leo som får handledning av Tomas Granström efter en förmiddag ute i skogsmaskinerna.
– Vi trivs, och vi hade gärna haft ännu mer praktik, säger Leo Ångkvist.
– Teori ska man lära sig på skolan, praktik på arbetsplatsen. För att lära sig yrket krävs det mer tid ute på arbetsplatsen. Det är jättelätt när man får såna här elever som tar för sig och vill arbeta. Om vi tar Edvin som exempel, han har gått lärling både årskurs två och tre och är bara på skolan två dagar i veckan. Resten av tiden är praktik och han får lön. Edvin kommer att få börja hos oss om han vill direkt efter skolan. Han har haft sommarjobb hos oss och kommer att jobba nu till sommaren också. Det finns många möjligheter hos oss lokala företagare att hitta lösningar för att kunna erbjuda utbildning på hemmaplan med exempelvis teori på distans och praktik, säger Tomas Granström.
– Jag tycker att det är jättebra, jag rekommenderar absolut andra företagare att ta emot praktikanter och lärlingar. Vi företagare vill gärna ta emot men det krävs också bra engagemang från skolans sida. Eleven måste vara framåt och driven och fixa allt själv, där skulle kolan kunna göra ett lite bättre jobb, avslutar Tomas Granström.