I veckan testkörs läkemedelsreningen i Stensele. Det börjar närma sig skarpt läge, de sista detaljerna ska åtgärdas och det ska kontrolleras att det inte läcker vatten någonstans. Anläggningen fylls upp med vatten som pumpas upp från sjön för att se hur det fungerar. När det är igång kommer cirka 1200-1500 kubikmeter vatten att passera här per dygn.
På bilderna ser ni tre tankar där två stycken kommer att innehålla sand i olika lager. Längst ner är sanden grov, sen ett mellanlager med finare och lagret längst upp är finkornig sand. En av tankarna innehåller aktivt kol och den silverfärgade innehåller ozon. Vattnet kommer först att passera genom två tankar med sand, sen kol och sist ozon.
Efter att vattnet passerat dessa fyra tankar så släpps det ut i sjön igen, rent och friskt utan några läkemedelsrester. Totalt går det åt 12 ton sand för att fylla upp tankarna och sanden kommer att fyllas på och bytas ut vid behov. Spolvatten för att rengöra tankarna pumpas upp från sjön så inget kommunalt vatten kommer gå åt för att driva runt reningsanläggningen.
I ett av rummen som ni ser på bilderna finns en kompressor som pumpar in luft, som krävs för att hålla igång anläggningen. Värmen som genereras via kompressorn kommer att cirkuleras via ventilationen för att värma upp byggnaden vintertid och på så sätt spara på energi. Det har redan varit studiebesök från andra kommuner då anläggningen är unik i sitt slag, främst på grund av att den består av en egen byggnad och har kapacitet för att rena allt inkommande avloppsvatten. När anläggningen är igång och fungerar som den ska så kommer det en ny uppdatering!
På bilderna syns Lennart Ivebo och Robin Olofsson från tekniska enheten.