Nu är det snart dags att köra igång den nybyggda anläggningen för läkemedelsrening som under året byggts vid reningsverket i Stensele. I februari kommer anläggningen att provköras och fungerar allt som planerat så kommer det att tas i drift direkt.
– Vi på tekniska avdelningen är nu helt klara med vår del av arbetet, det är en pumpstation kvar men inget som påverkar möjligheten att köra igång läkemedelsreningen. Avloppsvattnet som kommer in i reningsverket kommer att gå genom flera processteg för att rensa bort de medicinrester som finns i avloppet. Här är Storumans kommun i framkant. Detta är första huset som byggs som en fullskalig läkemedelsrening tillsammans med de entreprenörer som vi anlitat för arbetet. Huvudentreprenören Mellifiq vill använda huset och anläggningen som ett visningshus, berättar Robin Olofsson, arbetsledare på tekniska avdelningen.
De stora ”tunnorna” är fyllda med sand och där kommer vattnet att silas igenom för att slutligen passera ett kolfilter. I filtret fastnar alla läkemedelsrester som tidigare gått rakt ut i Uman. Efter driftsättningen kommer reningsprocessen att utvärderas löpande. Detta för att eventuellt kunna införa förbättringar av systemet, men också för att bidra med underlag till andra reningsverk som planerar liknande åtgärder. Det slutgiltiga målet är att ha en komplett läkemedelsrening integrerat i den befintliga processen.
Huset är byggt efter de förutsättningar som är här i Norrlands inland och för att vara så energieffektivt som möjligt. All övervakning kommer att ske via digitala system inne i själva reningsverket. För att spara på det kommunala dricksvattnet så tar anläggningen så kallat spolvatten direkt från sjön genom en ny brunn, på en av bilderna syns bojarna som används för intag av spolvatten.
Genom att minska utsläpp av läkemedelsrester till vattenmiljön får vi en renare och friskare miljö både nu och i framtiden. Investeringen har delfinansierats med projektmedel från Naturvårdsverket.