En 13 personer stark delegation med representanter från markägare, näringsidkare och kommun är nu hemkommen från en tre dagar lång studieresa till Funäsdalen och Lofsdalen. Det är destinationer som kommit långt i sin organisering och drift av spår och leder, även ett digitalt möte med friåkningsområdet Frostviken genomfördes under dagarna.
I Lofsdalen, Funäsdalen och Frostviken har man skapat mycket fina led-produkter som uppskattas av gäster, bofasta och markägare Man har bringat ordning och reda och lyckas skapa stora resurser till utveckling och underhåll. I arbetet med att forma vår egen organisering träffade vi de som är drivande på tre destinationer för att ta del av deras lösningar och erfarenheter. Vi har träffat markägare, markägarförening, led- och spårbolag, destinationsbolag, ägare till skidanläggning och de som praktiskt arbetar med lederna.
Under nästa vecka (vecka 17) kommer gruppen att återsamlas för att summera intrycken och fortsätta arbetet men några saker som vi tar med oss är:
Funsäsfjällen
- Drivs uteslutande av intäkter från led- och spåravgifter. Har inga bidrag.
- Har intäkter på 17 Mkr från längdåkning och skoter. Längdåkning står för ca 11 Mkr, skoter 6 Mkr och cykel 300-400 tkr.
- Sommarleder drivs främst av 7 byalag via en Bygdesamrådsgrupp.
- Är 4 heltidsanställda som tillsammans med totalt 3 större underentreprenörer samt flera mindre samt skoterklubbar sköter de om 300 km längdspår och 610 km skoterleder. Maskinparken är mycket modern
- Har idag en mycket hög betalningsvilja där 95% av skoteråkarna och 87% betalar.
- Jobbar mycket aktivt med att prioritera hur, när och vad man spårar utifrån förhållanden, antal besökare, väder och vind. Gör anpassningar och prioriteringar dagligen. Arbetar med att öppna, stänga och även dra om leder utifrån förutsättningarna.
- Är i hög grad digitaliserade med information, köp av ledbevis osv och är mycket duktiga på information om spårstatus (öppet/stängt, när det är spårat senast).
- Har anpassningar av avgifter etc för bofasta och markägare.
- En grundläggande del är att detta inte ska försvåra markägarens egen markanvändning utanför det upplåtna området, tex avverka vid spår, exploatering etc… Ändringar av leder sker om marken ska användas till annat.
Lofsdalen
- 150 invånare i byn och många fritidshus.
- Drivs sedan 10 år tillbaka uteslutande av intäkter från led- och spåravgifter samt sponsring. Näringen har tidigare stöttat via företagarföreningen.
- Intäkter på totalt 5 Mkr från längdåkning och skoter. Längdåkningen omsätter 3 Mkr, skoter 1,5 Mkr. Sponringen tar in 600 tkr/år-. Intäkter från skoter och längd finansierar sommarlederna.
- Sköter driften helt själv och har investerat i en fin maskinpark med 2 större pistmaskiner och 1 spårmaskin samt skotrar, 6-hjulingar och hjullastare. Har egen verkstag och lokaler.
- Att kommunicera och informera och ha bra relationer är en del av kärnverksamheten; med med markägare, bofasta, näringsliv, skoteruthyrare, stugföreningar.
- Upplever det enkelt att styra besökarna till “rätt ställen” genom daglig information
- Har anpassningar av avgifter etc för bofasta och markägare.
Frostviken
- En liten byggd med mindre anläggningar på max 20 bäddar.
- Har stor dagsturism av skoteråkare, en stor dag kommer ca 500 ekipage för friåkning.
- Har reglerat området för att skapa ordning och reda. Inom området finn 61 mil skoterled, enorma friåkningsområden på totalt 30 000 HA samt tysta områden där det finns plats för annat friluftsliv.
- Är mycket aktiva med att öppna och stänga områden utifrån snötillgång och djurliv.
- Omsätter 1,6 Mkr per år.
- Bra och hög betalningsvilja!
- 4 heltidsanställda under säsongen som jobbar som ledvärdare, öppnar infocenter på helger
- Information till gäster, markägare, stugägare och bofasta är viktiga nycklar.
Frågor
Inför resan kom in en del frågor in från er som inte hade möjlighet att följa med.
Får markägare ersättning för skoterled på sin mark, i såfall hur mycket?
På dessa tre destinationer har markägarna själva utformat hur ersättningen ska se ut och man har valt olika lösningar.
- Funäsdalen: Markägarna får 60 öre per meter led samt att 20% av överskottet delas ut till markägarna.
- Lofsdalen: Betalar ut en symbolisk om 100 kr/avtal till markägarna.
- Frostviken: Har kommit överens om att inte betala ut ersättning utan det sätts av pengar i en markskadefond.
Gemensamt på alla tre destinationer är att markägarna också ser andra värden. Att värna det rörliga friluftlivet – genom att styra upp så det fungerar bibehållas möjligheterna att ta sig ut i terrängen över tid. Övriga värden är möjligheten att påverka och styra, rättvisa, bidra till en levande bygd samt ha tillgång till fina leder.
Hur är kommunen inblandade i skoterlederna? Vad ansvarar de för?
- Funäsdalen: Historiskt har kommunen skött en del leder men ville sedan många år fokusera på sin kärnverksamhet. Kommunen var under ledbolagets första år avtalspart i nyttjanderättsavtalen med markägarna för att markägarna tyckte det kändes tryggare när ledbolaget var nytt. Numera är ledbolaget den som tecknar avtalen. Kommunen är stöttande men ger inga ekonomiska bidrag.
- Lofsdalen: Kommunen är stöttande och bidrar med rådgivning och kunskap. De är partner och delaktiga i projektansökningar men bidrar ej ekonomiskt eller med andra resurser.
- Frostviken: Kommunen är avtalspart i nyttjanderättsavtalen med markägarna och uppdrar till skoterklubbens aktiebolag (ledbolag) att sköta och administrera lederna. Detta är påväg att ändras och avtalen ska skrivas om med ledbolaget som avtalspart.
Skoterturismen ökar stort i Hemavan Tärnaby. Med det ökar även utmaningar. Hur jobbar vi långsiktigt och hållbart? Underhåll? Ekonomi? Frågorna är många…
Projektgruppen håller med och det är själva syftet med det här arbetet som har som mål att skapa områdets organisation där en eller flera kan jobba långsiktigt, året runt med dessa frågor. Alla är välkomna att bidra och vara delaktiga, kontakta projektledaren.
Vad händer nu?
- Under nästa vecka (vecka 17) kommer gruppen att återsamlas för att summera intrycken från resan och lägga upp det fortsätta arbetet.
- Därefter ges information om kommande steg..
- Alla är välkomna att delta och bidra i arbetet, kontakta projektledaren
På bild från vänster syns: 1. Nils Wikberg, företagare och markägare, 2. Johan Moberg, projektledare, 3. Agneta af Ekenstam, Näringsföreningen, 4. Roland Johansson, markägare och byålderman Björkforssamfällighet, 5. Grete Tuven, företagare och markägare 6. Katti Lundström Hedman, Näringslivskontoret 7. Mona Olofsson, Näringslivskontoret 8. Gunder Hansson, Joesjö skoterleder, markägare 9. Pontus Lindh, Hemavan Alpint 10. Lennart Johansson, markägare Björkfors 11. Anna Edvall, Tekniska enheten 12. Lotta Berglund Christians, markägare och företagare. Saknas på bilden: Ulf Johansson, markägare Tängvattnet
- Johan Moberg, projektledare för Organisering kring leder i Hemavan Tärnaby. 070-312 75 64
- Katti Lundström Hedman, Näringslivskontoret i Storumans kommun, 072-217 80 43
- Roland Johansson, byålderman Björkfors samfällighet, 070-558 68 35
Mer läsning om för dig som är nyfiken och vill fördjupa
Funäsdalen
- https://funasfjallen.se
- Ledbolaget och spårkort: https://funasfjallensledbolag.outby.se
Om Funäsfjällsmodellen
- https://funasfjallensledbolag.se/projekt-hallbar-platsutveckling/
- Film om Funäsmodellen: https://www.youtube.com/watch?v=Cy5wWFm05NE
Lofsdalen
Frostviken