• Hoppa till huvudinnehåll
  • Skip to header right navigation
  • Skip to after header navigation
  • Skip to site footer

Välkommen till Storumans kommun

Aktuell information från hela vår kommun.

  • HEM
  • KONTAKTA OSS
  • STORUMANS KOMMUN
  • BESÖKARE
    • VISIT HEMAVAN TÄRNABY
    • STORUMANLAPLAND.SE
  • FLYTTA HIT
    • Flytta hit
    • Bostäder
    • Lediga jobb
    • Skola och utbildning
    • Kultur & fritid
  • NÄRINGSLIV
    • Näringsliv
    • Starta företag
    • Driva och utveckla
    • Företagsstöd
    • Nätverka

Företagsbesök på Compia

Du är här: Hem / Aktuellt / Företagsbesök på Compia
7 oktober, 2022

Näringslivskontoret har varit på besök hos Compia i Storuman. Ett växande företag som ser stora utvecklingsmöjligheter på orten, om utmaningarna med kompetensförsörjningen kan lösas både långsiktigt och kortsiktigt.

Compia har för närvarande 44 anställda varav åtta personer jobbar med administration. För två år sen låg omsättningen på cirka 48-52 miljoner. De har investerat i en laser för cirka 15 miljoner kronor och en ny bearbetningsmaskin för cirka fem miljoner kronor. Nu ser företaget behov av bland annat ett nytt måleri, ny press, ny svarv samt mer lokalyta och de har flera spännande planer på gång.

– I år siktar vi på 75 miljoner i omsättning. Det är en ökning med nästan 50 procent på två år. Stora materialprisökningar är en del av förklaringen och det är en stor utmaning att växa så snabbt, säger Roger Kallin, produktionschef.

På Rogers skrivbord ligger ett utskrivet CV. Rekrytering blev ett av ämnena som diskuterades när Mona Olofsson, näringslivsstrateg är på besök för att höra om vad som är på gång i företaget och berätta om vad näringslivskontoret kan hjälpa till med.

– Nu rekryterar vi i förebyggande syfte, för att säkra upp för framtida behov. Vi ser gärna att fler kvinnor söker sig till oss. Med tanke på att det finns tre förhållandevis stora arbetsgivare inom industrin så måste kommunen och skolan snabbt få till stånd en industriutbildning på orten för att säkra kommande behov av arbetskraft, säger Roger Kallin.

Företaget har det senaste året anställt flera personer som kommit till Sverige som flyktingar. De fyller en del av behoven, men mer folk behövs in i verksamheten.

–  Språket är nyckeln till allt. Vi ser på de nyanlända som vi anställt att de har en fantastisk arbetsmoral och flera har börjat jobba i sina hemländer när de var i tioårsåldern och jobbat långa dagar i arbetslivet. De har arbetsviljan och grundkunskapen, men för att vidareutvecklas behövs språkkunskaper, säger Roger Kallin.

Roger betonar vikten av att börja tidigt med att berätta om vilka möjligheter som finns inom industrin. Det finns planer på studiebesök för årskurs nio under hösten. Det finns inget industriprogram i Storuman i dagsläget, men behovet från företagen är stort, både i Storumans kommun och i närliggande orter.

– Vi har de småskaliga konkurrensfördelarna att om en kund ringer till oss kan jag gå direkt ut i fabriken och höra med svetsarna, oftast kan vi lösa önskemålen väldigt snabbt, säger Roger Kallin.

Storumans kommun tackar för besöket och ser fram emot att följa Compias fortsatta utveckling.

• Arkiv: Aktuellt, Näringsliv
FöregåendeFun Day med föreningslivet
NästaDialog om företagsklimatet i Hemavan och Tärnaby

Sidebar

Näringsliv
Starta företag
Företagsstöd
Nätverka
Driva och utveckla
Nu hälsar vi alla varmt välkomna till Storumans Nu hälsar vi alla varmt välkomna till Storumans första Seniormässa. På onsdag 4 oktober öppnar vi dörrarna på Folkets hus och bjuder på ett fullmatat program med både utställare och föreläsare. Sofia Åhman, känd från SVT kommer med en inspirerande föreläsning om motion och hälsa i vardagen. Fri entré hela dagen. Ta med en vän och kom och träffa oss! #senior #storumanskommun #västerbotten
Komvux som anpassad utbildning erbjuds på grundläggande nivå och på gymnasial nivå.

Den som har en intellektuell funktionsnedsättning eller som på grund av en förvärvad hjärnskada fått en begåvningsmässig funktionsnedsättning har rätt att delta i komvux som anpassad utbildning.

För att ha rätt att söka de olika kurserna ska personen vara minst 20 år, bosatt i Sverige, sakna kunskap som utbildningen ger, samt ha förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.

Om hemkommunen inte erbjuder utbildningen har personen rätt att gå utbildningen i en annan kommun.

Varje elev är unik med egna mål och förutsättningar. Varje elevs utbildning anpassas och varierar därför till längd och innehåll.

Vid Lärcentrum i Storuman erbjuds ett stort antal teoretiska kurser, men även praktiska kurser som bild, hem-och konsumentkunskap, hälsa och musik.

Med detta inlägg tackar vi för oss och önskar alla kommunbor en trevlig helg! Tack för att vi fick visa upp vår verksamhet under veckan och om ni är intresserade av att fortsätta följa oss så finns vi på Facebook 😊
Undervisningen på Lärcentrum erbjuds både på p Undervisningen på Lärcentrum erbjuds både på plats och på fjärr. SFI C och D samt grundläggande kurser bedrivs på fjärr. Vi har elever från Storuman, Hemavan och Tärnaby. Lärcentrum samarbetar också med Vilhelmina och Sorsele kommun vars elever läser SFI D och Svenska grund hos oss. 

Fjärrlärarna sitter i Storuman, Boden och Robertsfors. De möter sina elever varje dag för undervisning och vägledning. Språkliga mål kompletteras med fotbollsmål när lärarna besöker sina elever på plats. Språk, glädje och gemenskap genomsyrar våra distansundervisningar.
Under hösten har projektet ”Språket på jobbet Under hösten har projektet ”Språket på jobbet” dragit igång. Projektledare Maria Bergfors ska jobba med att ta fram modeller och rutiner för hur vi bättre kan arbeta med språk och språkutveckling för nyanlända Storumanbor som har ett annat modersmål än svenska. 

Vi ska i projektet arbeta tillsammans ute på arbetsplatserna med att höja kunskaperna i yrkessvenska hos de som redan är ute i arbete. 

Framför allt omsorgen i Storumans kommun är i stort behov av arbetskraft och det är redan en stor andel av personalen som har annat modersmål än svenska. Verksamheterna är beroende av den här arbetskraften och språket är en nyckel till att snabbt komma i arbete. 

– Vi har också företagare som redan försöker en hel del själva med att arbeta med språkutveckling. Målet är att både kommunens verksamheter och näringslivet ska kunna dra nytta av projektets arbete, berättar Maria Bergfors. 

Maria har en bakgrund som SFI-lärare och har själv arbetat inom vården. Förutom att vara projektledare studerar hon nu också till arbetslivsinriktad språkundervisning och språkombud. Hon kommer efterhand att utbilda språkombud ute på arbetsplatserna. 

Språkombud ska finnas ute på arbetsplatserna för att kunna hjälpa till på plats och ta fram exempelvis rutiner och modeller för att underlätta för personalen. Projektet togs fram efter att man upptäckt att nuvarande modell med SFI inte riktigt löser de behov som finns på arbetsplatserna 

– På jobbet kan dom för lite svenska, och när dom är på jobbet så klarar dom inte SFI heller för att de studerar för lite. Vi läser också kanske lite ”fel” svenska på SFI, för den svenska de behöver på jobbet. Där jobbar vi med formella brev och verb, medans de ute på jobbet behöver mer bassvenska och yrkesord. Vi kom då fram till att vi behöver mer samarbete mellan arbetsliv och skola, men även att verksamheterna förstår att man måste arbeta språkutvecklande även där, säger Maria Bergfors. 

Projektet finansieras av bygdemedel och pågår i cirka två år och riktar sig till hela kommunens verksamheter.
Storumans lärcentrum har sedan många år tillbak Storumans lärcentrum har sedan många år tillbaka bedrivit vård och omsorgsutbildningen i egen regi, något som vi är väldigt stolta över! 

Utbildningen består av 1600 poäng som läses över 4 terminer och efter avslutad utbildning kan eleverna ansöka om skyddad yrkestitel som undersköterska från socialstyrelsen. Hösten -23 har vi elever som läser både termin 1 och termin 4 samtidigt vilket är både roligt och utmanande. Nästa utbildningsstart är hösten -25 och du kan redan nu anmäla ditt intresse till vår studievägledare Ida Karlsson. 

På bild 1 syns våra vårdlärare, Maria Granberg, Lena Carlsson och Malin Byggmark. På bild två syns Jenny Malmqvist som undervisar i svenska som andraspråk på vårdutbildningen och Maria Bergfors som just nu jobbar delvis i ett projekt som heter Språket på jobbet, men mer om det sedan!
Några gånger per år brukar vi bjuda elever och Några gånger per år brukar vi bjuda elever och personal på förmiddagsfika, vi tycker att det höjer trivseln och skapar en fin sammanhållning på skolan. Idag räknade vi till ca 50 deltagare från olika kurser och utbildningar 😊🍂🍁
Utbildning i svenska för invandrare eller SFI är Utbildning i svenska för invandrare eller SFI är uppdelat i fyra nivåer- A, B, C och D. A är den lägsta nivån där man fokuserar på alfabetisering för personer som inte kan det latinska alfabetet sedan tidigare. Allt eftersom elevens språk utvecklas så får hen göra tester och när alla delar av språket- tala, skriva, läsa och lyssna uppnått en tillräcklig nivå så får eleven godkänt betyg och får gå vidare till nästa nivå. När eleven fått godkänt betyg i SFI nivå D så får hen fortsätta med att läsa grundläggande svenska som andraspråk. På bilden syns elever och personal på en gemensam fikarast 😊
För snart 3 år sedan flyttade vi från gamla lok För snart 3 år sedan flyttade vi från gamla lokalerna i aktivitetshuset till samma byggnad som Luspengymnasiet. Efter detta är det många som haft svårt att hitta oss så vi tänkte med denna film visa hur ni hittar till oss! Välkomna 😊
Ladda mer… Följ på Instagram

Kommunens vision:

Storumans kommun ska utveckla hållbar tillväxt som genererar välstånd, trygghet och god folkhälsa till medborgarna..”

Senaste inlägg

Copyright © 2023 · STORUMANS KOMMUN • 0951-140 00