På Granens förskola i Tärnaby går cirka 30 barn fördelat på tre olika avdelningar. Förskolan ligger idylliskt i östra delen av byn med utsikt mot Gäutan och fjällen, i en fantastisk miljö som inbjuder till att ha mycket verksamhet utomhus. Idag ska vi träffa Malin Svensson och Jenny Sandberg som båda är förskollärare i fjällen.
Solen lyser på gnistrande snö och trots kylan känns det att vårvintern och den femte årstiden är här. Barn och personal är ute i solen på förmiddagen och leker i snön, en ganska vanlig dag på en ovanlig förskola.
– Vi börjar tillsammans på en avdelning, sen delar vi upp oss till frukost. Oftast är vi ute på förmiddagen fram till fruktstund, och sen har vi aktiviteter indelat på avdelningarna. Måndagar och fredagar är barnen alltid tillsammans på förmiddagen, berättar Jenny Sandberg.
I närområdet finns många skogsområden som är lätta att ta sig till, även för de allra minsta. Och var man än går ser man alltid en fjälltopp i bakgrunden.
– Vi har väldigt mycket innanför gården, lekplats, skog och naturområde innanför staketet. Vi har många utflyktsmål här i närheten och går ofta till ”Kungaskogen” som är gemensamt tema för hela huset. Vi har tidigare jobbat med olika teman över året, och nu efter omorganisationen så kör vi gemensamt tema för hela huset. Kungaskogen är ett kompismaterial med olika karaktärer som kommer och träffar barnen, ger dom uppdrag och berättar hur man är en bra kompis, fortsätter Jenny Sandberg.
Storumans kommun är samisk förvaltningskommun och förskolan jobbar en hel del med samiska inslag. När det var samiska nationaldagen i februari hade Granen besök i kåtan ute på gården av Sigrid Stångberg som berättade om hur man bodde i kåtor förr i tiden, om flaggan och barnen fick sitta och lyssna runt elden. Barnen fick prova på att kasta lasso och det serverades viltskav till lunch.
– Det vi fångar i vardagen av den samiska kulturen är också en naturlig del av livet och livsstilen här, att lära barnen hänsyn och respekt för naturen. Naturen är alltid närvarande. I höstas tog vi med barnen ut på sjön och nätfiskade, med hjälp av en film, och sen fick de vara med ute på gården och ta ur näten och göra i ordning fisken över öppen eld. Vi använder den vardagen vi har här, så som man lever när man bor här genomsyrar verksamheten på förskolan på ett naturligt sätt, säger Malin Svensson.
Jenny och Malin har båda jobbat i ungefär fem år. I höstas genomfördes en omorganisation på förskolan som innebär att de nu kommer jobba mer ihop i hela huset. De hjälps åt med att öppna och stänga, och har mer och mer lärt känna varandras barn över avdelningarna.
– Det är väldigt små barngrupper här och vi har goda förutsättningar att hinna med vårt arbete, det känns överkomligt att lyckas. Arbetsmiljön och arbetsklimatet är bra och vi hinner lära känna alla barn ordentligt. Vi är ganska fri här, vi har inga bilar och vägar runtomkring som gör att miljön känns trygg för barnen, säger Jenny Sandberg.
Personalen har sex timmars planeringstid per vecka. I anställningen ingår också pedagogisk måltid, vilket innebär att luncherna som äts tillsammans med barnen inte kostar personalen något. Maten lagas i köket på Skytteanska skolan. Närheten till naturen används både i verksamheten och i måltiderna.
– Vi planerar ofta för att ta med sig mellanmål ut, går och plockar blåbär som vi bakar paj av. Här på gården har vi också svartvinbärsbuskar som vi plockar bär av och gör glögg som vi serverar på lucia, säger Jenny
– Det som jag tycker är absolut bäst är att få vara med alla underbara barn, att vara en viktig person i deras liv. Varför välja en trångbodd förskola i stan när man kan ha det som vi har det här? Vi har små barngrupper, nära till hela samhället. Om man kanske inte riktigt dras till storstadspulsen så kan man hitta lugnet här i Tärnafjällen. Jag gillar fiske och att vara i skogen, på sommarhalvåret är jag en riktig skogsmulle. Men det är inte vem som helst som flyttar till fjällen, man ska vilja bo här och trivas med livet här. Gilla naturen och ha lugnet, avslutar Malin Svensson som är inflyttad från Värmland.
Det märks att Malin och Jenny har roligt på jobbet. Jennys fantastiska bakverk nämns som anledning nog att börja jobba här, och intervjun avslutas med ett pulkarace i förskolans pulkabacke. Vi spanar också in kåtan som används flitigt i verksamheten, som ni ser på en av bilderna. Vill du också jobba här? Spana in www.storuman.se/ledigajobb för mer information!