Under juli och augusti kommer Nannas Bod att hålla öppet i Hemavan. I hjärtat av byn finns nu en mysig liten saluhall som säljer lokal mat och delikatesser från bygden. En satsning som Lotta Berglund hoppas ska leva vidare även efter sommaren.
Lotta har gjort det mesta själv tillsammans med sin man på kort tid. Det flödar av idéer för lokalen, nu närmast ska en vägg fyllas med lokala konstverk som kan säljas via Swish. Hyllorna har fyllts på med lokala drycker, sylt, bröd och i kyl och frys finns kött och fisk i olika former. Naturbetesköttet från Slussfors som fyllt frysen med många olika spännande styckningsdetaljer är perfekt för sommarens grillkvällar.
– Vi kommer att ha öppet under sommaren, men tanken och förhoppningen är att det ska kunna fortsätta framöver. Vi skulle gärna vilja ha någon som kunde driva det här vidare och som också kunde servera mat av det lokalproducerade och använda restaurangköket i lokalen, säger Lotta Berglund som också är hyresvärd för lokalen men till vardags arbetar som arbetsmiljökonsult.
– Det var en här på byn som sa att en affär med lokala varor verkligen saknas här i Hemavan. Och när vi inte hittade någon krögare som kunde ta över efter Auroras kök som stängde efter vintersäsongen, så bestämde jag mig nu för att prova själv under sommaren. Jag har fått mycket hjälp från Lapland Culinary Region som hade en sammanställd lista över producenter, så jag tog listan och satte mig och ringde runt till producenter, berättar Lotta Berglund.
– Gunilla i Virisen exempelvis, hon producerar till sin restaurang och sen gör hon lite extra som hon tar hit som vi kan sälja här. De har varit fantastiska att samarbeta med, säger Lotta Berglund.
Handel drar folk och de senaste dagarna har det börjat snurra på bra. Lokalen ligger bra till, mittemot Bayhill köpcentrum med ICA Fjällboden och Systembolaget i Hemavan.
– Nanna var min farmor och hon var dotter till de första fjällbönderna i området. Man kan kanske säga att jag också är lokalproducerad.
Det finns mathantverk lokalt och regionalt men det finns behov och utrymme för mer.
– Vi har gjort ett undantag för honungen, som inte är direkt lokal, det är honung från mina bin som jag har i Dalarna. Det var nog bina som gjorde att jag börjat fundera i dessa banor med miljö, hållbarhet och maten vi äter.
– Med Nannas Bod här hoppas vi kunna bidra till att lyfta fram allt mathantverk som finns lokalt, avslutar Lotta Berglund. Jag ser också gärna att fler lokala slöjd- och konsthantverkare vill lyfta in sina produkter hos Nannas Bod, avslutar Lotta Berglund.